//Pink Vintage.
Like us on facebook ! :)


rasa tips ini membantu? please click nuffnang echa (^_^)


Travel this

Story Beauty Tips Goodies Links


Princess In The Blog


Saiyidah Aisyah Hanzah
Sweet20 :)
22 Mac 1995
Kuantan , Pahang
  Taken by IS


Private Blog ♥
hey readers, come visit my private blog :) Eycha's Sweet Damn Diary ♥




follow me on Instagram ♥


Instagram

Lets Talk


Recent Post
Tuesday, 29 April 2014 | 11:57 | 0 panda
hi Assalamualaikum :) 

hai kepada semua silent reader echa, thanks ok sudi visit blog echa yang tak seberapa nak gah ni. mula mula rasa macam nak stop je berblog. sebab macam tak de sambutan je uuuuu. tapi bila tengok pageview, hari hari ada je yang sudi visit blog echa ni. tu yang bagi semangat untuk echa teruskan berblog ni. thanks k :) and if rajin tinggallah komen. if nak tanya echa pape, tanya laaaa, or nak share apa apa ke. insyaAllah echa akan balas k ^^

okay now nak cerita sikit pasal pengelupasan or dengan bahasa omputeh nye exfoliation. nak tahu tak exfoliate ni sangat sangat penting hokayh ! sebabnya

- exfoliate muka kita ni akan kurangkan jerawat dan blackhead kita! sebabnya kalau kita tak exfoliate muka kita kan, akan ada banyak sel kulit mati yang ew ew tu kat muka kita. lepas tu sel kulit mati tu akan clog pori muka kita. seterusnya akan berlakunya kehadiran yang tak diundang cik jerawat dan puan blackhead

- boleh elakkan dari pori kulit kita membesar. bila kulit mati tu buat pori kita tersumbat kan, jadi pori tak boleh nak bernafas dengan elok walaupun kita dah bagi bantuan cpr ya tuan tuan, ekekeke so bila dia takleh nak nafas elok elok, dia akan mula membesarrr. ewwwww nak ke pori kita besar? sangat lah susah hokay nak kecilkan pori

- boleh buat krim / serum / toner yang kita pakai diserap dengan lebih bagus. yela sebab kita dah exfoliate muka kita kan, so masa tu sel kulit mati kita dah pergi main jauh jauh, jadi kulit kita akan lebih bersih, so segala serum toner krim yang kita pakai tu akan lagi berkesan yayy


now dah tahu kan kepentingan dia? so kat sini echa nak share satu mask natural remedies fav echa. echa nak bagitahu awal awal, memang leceh sikit. tapi nak cantik kan, mestilah susah sikit. nak senang jugak ye? eee degil. haha kalau nak senang beli je kat watson/guardian scrub muka. haa yang tu pon molek jugak.

mask ni baik untuk jerawat dan jugak parut :)

barang barang yang korang perlukan



1sudu cuka epal
2sudu teh hijau
7sudu gula
1sudu madu



1. mula mula sekali letakkan satu sudu cuka epal, 2 sudu teh hijau, 5sudu gula dan 1sudu madu dalam mangkuk. lepas itu letak lagi 2sudu gula. kacau dengan sudu sampai betul betul sebati (kay macam nak buat kek pulaks)


2. kemudian, basuh muka dulu mana yang rambut panjang tu sila sanggul dulu rambut. ambil kapas muka lepas tu boleh la scrub muka dengan mask ni. urut urut muka kita sampai 5 minit. nak selamat buat kat dalam bilik air sebab mask ni akan meleleh leleh haha.

3. lepas tu biarkan kejap kat muka kita selama 10 minit. lepas tu boleh lah basuh. jangan lama lama tau, sebab cuka epal ni kan acidd. 




okay yang baki mask tu boleh letak dalam bekas kaca then letak dalam peti sejuk. boleh tahan sampai 2 minggu ^^ 

echa nasihatkan dalam seminggu buat dalam 3 kali seminggu atau selang sehari ke. and suka echa ingatkan, pakai cuka epal tau, bukan cuka biasa. and cuka epal ni bau dia agak kurang menyenangkan hahaha macam bau kaki kahkah. tapi dont worry madu tu macam akan neutral kan sikit bau tu hihi. ala kejap je letak kat muka tu.

hehe k all the best :)




Older Post | Newer Post